Şoka Girme nedir? Şokun İnsan üzerindeki etkisi nedir?

İnsanın şoka girmesi ameliyat ve kaza sonuçu akut dolaşım yetersizliği sonucu ortaya çıkar. Şoka giren kimsede hızla yaygın bir hücresel sıkıntıya, çırpınma ve yada güçsüzlükle birlikte dalgınlık el ayak soğuma, deride yer yer morama, hızlı ve biteviye nabız, idrar azlığı ve tansiyon düşüklüğü ile belirginleşen klinik sendromdur. Ölüm gibi olaylar ile karşılaşmamak için acil tedavi gerektiren akut bir durumdur.

Hemodinamik bakımdan şok’a uğamış kişinin kalbi yetersiz çalışması ile kendini belli eder. Kalbin çalışması karıncıkların dolma basıcı ile çalışma yeteğine  bağlıdır.

Şok durumu kaynağı olan hemodinamik bozukluklar üç türlü olabilir.

  •  Bir sıvı kaybı (kanama, Su kaybetme) bir damar felcine yada bazı bol damarlı bölgede (dalak) kan birikmesi yüzünden nispi hipovolemiye  bağlı ikincil bir dolma basıncı düşüşünden doğan hipovolemi şoku; anafilaksi endotoksin, nerojen kökenli şoklar belki de son iki mekanizma ürünüdür.
  • Kalp karıncıklarının çalışma yeteneklerinde azalmadan doğan kalp kökenli şok, Bu tür şok kalp ritminin bozukluğuna yada kalp kasının yetersizliğine (miyakart enfarktüsü) yahut kapakçıklardaki bir lezyona (akut aort yetersizliği) bağlı bir kalp yetersizliğidir.
  • Akciğer ambolisi yada tamponlama gibi karıncıkların dolmasındaki bir engelden ileri gelen şok.

Şoka Uğrayan Kişiye Hemen Müdahele Edilmezse;

Şoka giren insan hızla sonuç doğuracak metebolizma bozukluklarına neden olur. Kansız kalan dokuda, hücreler oksijensiz kalır.  bu durum metebolizma sonucu asidoza yol açar. Oksijen yetersizliğine paralel olarak bütün temel organlar; Yani Böbrekler, akciğerler, kalp, beyin, karaciğer, sidirim kanalı zarara uğrar. Bu bozukluk şokun gerilesi ile düzelebileceği gibi, şok durumu ortadan kalktıktan sonrada devam edebilir.

Şoka Uğrayan Kişiye Nasıl, Kim, Ne Zaman Müdahile Etmelidir.?

Önlenebildiği haller (cerrahi müdahale) dışında şokun tedavisi çok acil yapıması gereken bir olaydır. Hemen çağırılan uzman ekip tarafından veya eğitimi almış kişilerce yapılmalı, Şoka giren kimse başı aşağı olmak üzere önce yere yatırılmış, Kusuyorsa güvenlik için yan yatırılması gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1