Yangın Merdiveni Standartları Nelerdir?

 

Belirli bir yükseklikte olan binalardan bulunması legal lüzumluluk olan yangın merdiveni, can kaybının önlenmesi için de çok büyük ehemmiyete sahiptir. Ana giriş ve hollerde başlayan yangınlarda yüksek binalarda sırçalardan veya balkonlardan kurtulmak olası olmadığı için yangın merdiveni hayati bir işlev göstermektedir.

Özellikle yeni imar yasasıyla beraber sıfır binalardan çoğalan teftişler neticeyi yangın çıkışı, yangın kapısı ve yangın merdiveni gibi kriterler de çok sıkı teftiş altında yakalanmaktadır. Binanın içinden alta doğru inen betonarme merdivenler dışında, bina haricine yapılan ve demirden üretim edilen yangın merdivenleri de çok sık karşılaşılan yangın merdivenleridir.

Yangın Merdiveni İdaremeliği

Apartman, site veya işyerlerinin yangından korunması ile alakalı legal gereklilikler kapsamında, inşaat işleriyle meşgul olan herkesin yangın merdiveni idaremeliğini de öğrenmesi büyük ehemmiyet talep etmektedir. Çünkü yangın merdiveni idaremeliğinde yer alan hususlara uymak, mesulleri hem parasal hem de manevi büyük bir yükten kurtarmaktadır.

“Binaların Yangından Korunması Hakkında İdaremelik” kararları çerçevesinde yangın merdiveni ile alakalı ayrıntılar da belirtilmektedir. Yangın merdivenlerinin yüksekliği, malzemesi, basamak rakamı, basamak yüksekliği gibi hususların hepsine alakalı idaremelikten erişilebilmektedir. Şirketimiz ile yapacağınız alışverişlerde, bizler sisin yerinize tüm idaremelikleri inceliyor, değişen kararlar ve büyüyen teknoloji ile legal gereklilikleri de hesap ederek yangın merdivenlerinizi üretim ediyor ve kurulumunu sağlıyoruz.

Yangın Merdiveni Standartları

Yangın merdiveni ile alakalı kanuni tertip etmelerde yangın merdiveni standartları mevzusuna da değinilmektedir. Projelendirme çalışmalarında yangın merdiveni standartları da baz alınır. Çizimi yapan tasarımcıların binanın dış cephesine veya iç kısmına doğru yapacakları yangın merdivenlerinin miktarlarını iyi bir etüt çalışması ile tanımlamış olması gerekir.

Yangın merdiveni standartları Türk Standartları Enstitüsü nitelik skalasında net olarak belirtilmiştir. Tüm ayrıntıların bulunduğu standartlar çizelgesine göre yangın merdiveni üretim etmek ve kurulumunu yapmak binaların yangından korunması için elzemdir.

Yangın Merdiveni Gerekliliği

Son zamanlarda üzerine düşülen ve büyük umursanan iş güvenliği ve emekçi sıhhati mevzularının esas noktalarından biri de yangın merdiveni lüzumluluğudur. Hem İSG uzmanlarının hem yapı teftişçilerinin hem de mahallî idarelerin ortak noktası hangi binalarda yangın merdiveni gerekliliği olduğudur.

Bina kullanım sınıflarına göre özel tertip etmeler başlığı altında kaçış mesafelerine göre yangın merdiveni gerekliliği bulunan tüm binalar belirtilmektedir. Ev olarak kullanılan binalarda;

Bina yüksekliği 21.50 metreden az ise yangın merdiveni gerekliliği bulunmamaktadır.

Bina yüksekliği 21.50 ile 30.50 metre arasında olanlarda yangın merdiveni gerekliliği bulunmaktadır.

Bina yüksekliği 30.50 ile 51.50 metre arasında olanlarda ise 2 yangın merdiveni lüzumludur.

Bina yüksekliği 51.50 metreden fazla ise yeniden 2 yangın merdiveni gerekliliği bulunmaktadır.

Ayakta rehabilitasyon merkezleri, bürolar, ambarlar, dükkanlar, mağazalar, yapımeviler ve fabrikalarda; 2 yangın merdiveni gerekliliği bulunmaktadır. Ancak alttaki kriterlerin hepsine aynı anda sahip olan bu tip binalarda tek yangın çıkışı ve yangın merdiveni yapılması lüzumlu olarak kabul edilmektedir.

Bina yüksekliği 21.50 metreden az ise

Tek kattaki kullanıcı rakamı 50 şahıstan az ise

Tüm katlardaki kaçış uzaklığı Ek-5/B’deki mesafelere uygun ise

İmalatta yanmaz malzemeler kullanılıyor ise

İmal ve ambarlarda bulunan malzemeler parlayıcı ve tutuşucu değil ise.

Yangın Merdiveni Kilidi

Yangın çıkışlarıyla alakalı yapılan tüm tertip etmelerden sonra yangın merdiveni kilidi mevzusunda teftişler sıklaşmıştır. Hem anlam kaideleri hem de legal gereklilikler kapsamında düşünüldüğünde yangın merdiveni kilidi takılması olası değildir.

Yangın merdiveninin yalnızca dışarıdan açılmasını yasaklayıcı bir ekip kitler takmak olasıdır. Bunun nedeni ise güvenliktir. Hem hırsızlığı hem de yangın esnasında telaştan tekerrür içeri girmek isteyen şahısları önlemek emeliyle yangın merdiveni kilidi bulundurulur.
Yangın Merdiveni Kapısı

Acil çıkış olarak kullanılacak yangın merdiveni kapısı son derece ekipmanlı biçimde üretim edilmelidir. Yangın merdivenlerine erişmek için bireylerin önündeki tek kapının yangın merdiveni kapısı olması çok ehemmiyetlidir. Bu surattan özellikle çok üniteli sağlık kurumu gibi yapılarda yangın merdivenine erişmeyi basitleştirmek için, daha bina tasarım halindeyken mimarlar tarafından bu mevzuda alıngan davranılmalıdır.

Yangın merdiveni kapısı yanmaz veya belli bir sıcaklığa dayanıklı malzemelerden üretim edilmelidir. Şirketimiz hem yangın söndürme sistemleri, hem yangın merdiveni hem de yangın merdiveni kapısı imalatında ve satışında en otorite şirketlerden biri olarak kabul edilmektedir.

Yangın Merdiveni Maliyetleri, Yangın Merdiveni İstanbul, Yangın Merdiveni Kapısı, Yangın Merdiveni Kilidi, Yangın Merdiveni Satışı ,Yangın Merdiveni Standartları, Yangın Merdiveni İdaremeliği, Yangın Merdiveni Gerekliliği

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1