Yangın Kapısı Hakkında Kısa Net Bilgiler

Yangın kapıları binadaki insanların yangın esnasında dumandan veya ateşten etkilenmeden dışarıya çıkabilmelerini sağlayan yangına dayanıklı kapılardır. İçeriden dışarı doğru itildiğinde otomatik olarak açılabilen manivelaya sahiptir. Yangın kapısının açıldığı merdivenlerin bir yanının sarih olması ve dışarı çıkmak isteyenlerin zehirli gazlardan etkilenmemeleri gerekir.

Yangın Kapısı

Dışarıdan açılması güçtür ve hakikatinde bunun nedeni telaş içinde kaçmaya çalışan şahıslardan kimilerinin yeniden o telaş içinde geriye dönmelerini yasaklamaktır. Elektrik kesintisi olsa dahi yangın çıkışını gösteren ÇIKIŞ veya EXIT yazıları, yangın idaremeliklerinde bulunan ve uygulama olarak da çok işe yarayan bir şeydir.

Tahliye mevzusunda takımların en büyük dayanakçısı olan yangın kapılarının periyodik bakımları ve hakimiyetleri yapılmalı, topallayan yanları giderilmelidir. Teftişlerde de buna son derece dikkat edilmektedir. Medyaya yansıyan ve yangın kapısı sebepli can kayıplarının olması bu mevzuya neden umursanması gerektiğinin en ehemmiyetli delilidir. Yangın kapılarını gösteren levhaların bulundurulması, binadaki çalışanların veya yaşayanların yangına müdahale, tahliye ve ilk dayanak mevzusunda eğitimli olması, kumpaslı aralıklarla yangın tatbikatı yapılması, risk anında çok işe yarayan uygulamalar olmaktadır.

Yangın Kapıları Özellikleri

Yangın kapıları özellikleri alakalı mevzuatlarda tertip edilmiş ve ayrı bir başlık altında derlenmiştir. Binaların yangından korunması hakkında idaremelik bu tertip etmelerin en kapsamlı olanıdır. İçinden aynı anda birkaç insanın çıkabileceği kadar geniş ve yangına dayanıklı olması ana özelliklerden ikisidir.

Yangın kapılarında kapıyı açan ve aynı zamanda insanların yakalayabileceği yakalayacakların veya kolların yangından etkilenmeyecek biçimde nitelikli olması, iyi malzemelerden yapılması gerekir. Süsleyici yangın kapıları son senelerde çok seçim edilen kapılar olsa da en sağlam kapıların binanın yapısına uygun çelik gibi malzemelerden üretilen kapılar olduğu hakikati değişmemiştir. Sırçalı yangın kapıları veya panik barlı yangın kapıları değişik yangın kapısı cinsleri arasındadır.

Yangın kapısının dışarıdan açılmayacak kalitede olması az evvel de bahsettiğimiz gibi panik halindeki insanların içeride bir şey unutma veya birini kurtarma emelli içeriye girme isteklerinin yasaklanmasıdır. O gidişatta yangının ne seviyede ilerlediği belirli olmadığı için içerideki canlıların kurtarılması tamamen profesyonel takımlara vazgeçilmesi gereken bir iştir. Aksi takdirde hem içerideki insanın hem de panik halinde içeriye geri giren insanın canının riske atılması gibi bir vaziyet mevzubahisi olmaktadır.

Yangın kapıları özelliklerinden en ehemmiyetlisi tabi ki alevlere karşı mukavemetli olmasıdır. Emin bir ısıya kadar dayanıklı olan yangın kapılarının insanların dışarıya çıkmasını sağlayana kadar katlanması çok ehemmiyetlidir. Ayrıca yangın kapıları özelliklerinden bir değişik ehemmiyetli olanı da ateşlerle ortaya çıkan zehirleme özelliği bulunan gazların ve dumanın dışarıya sızmasının önlenmesidir. Bu surattan yangın kapılarının kurulumu sırasında kullanılacak dolgular da son derece nitelikli olmalıdır.

Yangın kapısı sırçalı olarak düşünülüyorsa sırçaların da yüksek ısıdan etkilenmemesi gerekir. Yangın kapısı kullanıldığında otomatik olarak kendisini kapatan bir mekanizmaya sahip olmalıdır.

Yangın Kapıları Miktarları

Kurtarma ve tahliye etme çalışmalarında kalabalık grupların rahat bir biçimde dışarı çıkarılabilmesi için yangın kapıları miktarlarının zorunlu boyutlarda olması çok ehemmiyetlidir. Dar kapılardan çıkışın güç olması, kapının yapıldığı malzemenin niteliksiz olması yangın anında herkesin canını riske atar. Bu surattan yangın kapıları miktarları idaremeliklerde belirtildiği gibi yapılmalıdır

Özellikle otel, sağlık kurumu, mektep ve eşi kalabalıkların bulunduğu büyük binaların yangın kapısı miktarları mevzuata uygun olmalıdır. Aynı anda çok daha büyük grupların binadan çıkabilmesi için bu tip binalarda yangın kapıları miktarlarının bu ayrıntı dikkate alınarak hesap edilmesi gerekir.

Yangın Kapıları İdaremeliği

Binaların yangından korunması ile alakalı ele alınan kanuni prosedürlerin içerisinde yangın kapıları idaremeliği de yer alır. Yangın kapılarının hangi malzemeden üretilmesi gerektiği, kurulum kaideleri, dolgu malzemeleri, miktarları gibi kriterlerin hepsi yangın kapıları idaremeliğinde bulunmaktadır.

Ayrıca yangın kapısı tebliği hazırlayarak ihaleye çıkan bir hayli şirket de bulunmaktadır. Bu şirketler kendilerine has binaların yangın kapılarının nasıl olmasını istiyorlar ise o arzları tek bir bildiride yangın şirketlerine yollamaktadır. Tüm alıcıların günümüzde en fazla dikkat ettiği özellik ise yangın kapıları mevzusunda Türk Standartları Enstitüsü damgalı sertifika olup olmadığıdır.

Yangın Kapısı Dayanıklı,Yangın Kapısı Güvenilir, Yangın Kapısı İstanbul, Yangın Kapısı Modelleri, Yangın Kapısı Miktarları, Yangısı Kapısı Özellikleri, Yangın Kapısı Sipariş
Yangın Kapısı İdaremeliği

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1