İshale ne iyi gelir?

Bağırsak hareketlerinin çoğalması ve dışkının sulu olması vaziyetine ishal denir. Genellikle birkaç gün sürer ve rehabilitasyona gerek kalmadan kendiliğindene iyileşir. İshal çok sık görülen bir gidişattır ve çoğu zaman riskli değildir.

Hemen hemen her insan senede bir ya da iki defa ishal olur. Reçetesiz ilaçlarla ya da konut rehabilitasyonu ile rehabilitasyon etmek olasıdır. İshal akut ya da kronik olabilir.

Akut ishal genellikle bir iki gün sürer ve ani büyür. Nedeni bakteri ya da virüs enfeksiyonlarıdır. Besin zehirlenmesinden de kaynaklanabilir. Oldukça yaygın görülen bir gidişattır.

Kronik ishal ise dört hafta ve daha uzun süren ishal hadiselerine denir. Genellikle bağırsaklarla alakalı bir hastalık ya da gidişat neticeyi büyür, misalin çölyak hastalığı, kolit, Crohn hastalığı ve irritabl bağırsak hastalığı gibi hastalıklar kronik ishale yol açar.

İshal bulgularının arasında yumuşak ve sulu dışkı, karın sızıları ve krampları, ateş, dışkıda kan, kusma, mide bulantısı ve sık sık tuvalete çıkma isteği vardır.

Genellikle virüsler, bakteriler, asalaklar gibi canlılar ishale en sık neden olan etmenlerdir. Bu canlılar bedenimize yediklerimiz aracılığıyla ya da solunum ve temas yoluyla girebilirler. Genellikle akut ishale neden olurlar ve antibiyotik ile rehabilitasyon edilebilirler.

Ayrıca antibiyotikler, kanser ilaçları ve antiasit ilaçlar da ishale yol açabilir. Antibiyotikler bedendeki makûs bakterileri öldürürken bağırsakların natürel yapısında bulunan verimli bakterileri de öldürdüğünden ishale yol açabilmektedir.

Buna ek olarak laktoz intoleransı, başka bir deyişle sütte bulunan bir şeker olan laktozun sindiriminde problem yaşanması vaziyeti de ishale neden olabilir. Aynı biçimde meyvede bulunan şeker olan fruktoz da bazı bünyeler tarafından güç hazmedilir, bu da ishal sebebi olabilir.

Bir öbür neden ise sorbitol, mannitol gibi suni tatlandırıcılardır, bunlar şekersiz gıdalar ve sakızlarda bulunurlar. Mide, bağırsak ve safra kesesi operasyonlarından sonra da ishal görülebilir.

Öbür ishal nedenleri ise Crohn hastalığı, ülseratif kolit, çölyak hastalığı, irritabl bağırsak belirtiyi, besin alerjileri, içki kullanımı, diyabet, müshil kullanımı, hipertiroidi, ışınım terapisi ve bazı kanser cinsleridir.

İshal nasıl geçer?

1 Antibiyotikler

Şayet ishal bir bakteri ya da asalaktan kaynaklanıyorsa hekiminiz size antibiyotik reçete edebilir. Hekiminiz önermediği sürece antibiyotik kullanmamanız nasihat edilir. Ayrıca şayet ishal virüsten kaynaklanıyorsa antibiyotiklerle rehabilitasyon edilemez.

2 Bol su harcamak

İshalin baş dönmesi ve halsizlik gibi bulguları genellikle su kaybından kaynaklanır ve yeteri kadar su içerek bu bulgulardan kurtulabilirsiniz. İshal, dışkı ile beraber bedenden bol ölçüde su kaybedilmesine yol açacaktır. Bunun için bol bol su harcamalı ve ishali kesen zencefil, nane, rezene çayı gibi çaylar içilmelidir.

Ayrıca Hindistan cevizi suyu, taze meyve suları gibi akışkan besinler de bedenin kaybettiği tuz, şeker ve suyu geri kazanmaya destekçi olarak susuzluğu giderebilir. Yeterince su içtiğinizi kavramak içinse idrarınızın rengine bakın; şayet samani ise yeterince su içmişsiniz demektir.

3 Probiyotikler

Probiyotikler bir çeşit verimli bakteridir ve bağırsağınızda natürel olarak bulunan bakteri balansını tertip ederek sıhhatli bir bağırsak florasına kavuşmanızı sağlarlar. Probiyotiklerin bulunduğu gıdalar ise şunlardır: peynir cinsleri, kefir, yoğurt, bitter çikolata, yeşil zeytin, lahana turşusu, ekşi mayalı ekmek. Dilerseniz probiyotikleri serum ya da hap formunda eczanenizden de temin edebilirsiniz.

4 İshal kesici ilaçlar

Eczanenizden basitçe temin edebileceğiniz çeşit çeşit ishal kesici ilaç bulunmaktadır ve bu ilaçlar ishal semptomlarını kısa vakitte keserler. Ancak bu ilaçların kullanımı pek nasihat edilmez. Zira ishal, bedeninizin zehirli maddeleri ve mikropları bedenden atarak kendini rehabilitasyon etme biçimidir.

Şayet dışkılamayı durdurursanız hasarlı bakteriler bedende daha uzun vakit kalır. Bu surattan hekimler çok güç gidişatta kalmadıkça ishal kesici ilaçları kullanmak için birkaç gün beklemenizi önermektedir.

5 İshale iyi gelen besinler

Zencefil: Krampların ve karın sızısının giderilmesi ve besin zehirlenmeleri rehabilitasyonu için zencefil sık kullanılan bir nebattır. Bunun için ufak bir dilim kök zencefili rendeleyin ve üzerine bir çay kaşığı bal koyarak yiyin. Hemen üzerine su içmemeye çalışın. Dilerseniz bunun yerine günde iki üç defa zencefil çayı da içebilirsiniz. Çayı içinse bir dilim kök zencefili bir kadeh suya koyun ve kaynatın, birkaç dakika sonra içine azıcık bal koyarak için.

Çemen otu tohumu: Bu nebatın ishal kesici tesirleri son derece eforludur. Bunun için bir çay kaşığı çemen otu tohumunu çiğneyip üzerine bir çorba kaşığı yoğurt yiyebilirsiniz. Ya da dilerseniz yarım çay kaşığı kavrulmuş çemen otu tohumu ile yarım çay kaşığı kimyon tohumunu alıp iki çorba kaşığı yoğurdun içine koyarak karıştırın ve bu karışımı günde üç defa harcayın.

Elma sirkesi: Anti bakteriyel tesiri sayesinde ishale neden olan bakterileri öldürür ve sindirimi hafifletir. Bir kadeh suyun içine bir çay kaşığı elma sirkesi koyup karıştırarak için. İshal kesilene dek günde bir ya da iki defa bu karışımı içebilirsiniz.

Muz: İshal rehabilitasyonunda olgun muz yemek çok faydalıdır çünkü olgun muzda pektin içeriği boldur. Pektin ise ishali kesmeye yarayan bir çeşit liftir. Ayrıca muz potasyum açısından da zengin olduğu için kaybedilen mineralleri bedene geri kazandırır. Günde bir iki adet olgunlaşmış muz yemek ishale destekçi olacaktır.

Papatya çayı: Papatyanın spazm giderici tesiri vardır, dolayısıyla karın sızılarını ve krampları dindirir. Cerahatini de eksiltir. Bunun için bir çay kaşığı papatya ile bir çay kaşığı nane yaprağını bir kadeh suda 10 dakika kadar kaynatın ve süzerek günde birkaç defa için.

Beyaz pirinç: İshal gidişatında harcanması önerilen en verimli gıdalardan biri de pirinçtir zira hazmı basittir ve dışkının katılaşmasına takviye eder. Bunun için rastgele bir yağ ya da baharat katılmamış, haşlanmış beyaz pirinç yemek verimli olacaktır.

Çörek otu yağı: Bu yağ ishalin yanında astım, kabızlık ve gaz problemleri için de harcanmaktadır. İshal rehabilitasyonu için bir kase yoğurdun içine bir çay kaşığı çörek otu yağı karıştırarak bu karışım günde iki defa yenmelidir.

Havuç çorbası: Posası bol bir besin olan havucun ishal rehabilitasyonunda tesirli olduğu öğrenilir. Çorbasını yapmak için yarım kilo havucu yıkayın, soyun ve iyice doğrayın. 15 dakika kadar düdüklü tencerede bir fincan su ile pişirin. İçerisine azıcık tuz ilave edin. Bu çorbayı günde bir defa harcayabilirsiniz.

6 İshali makûslaştıran besinler

Özellikle yağlı ve kızarmış besinlerden ishal gidişatında uzak durulması gerekir. Ayrıca çok fazla lif kapsayan sebze ve meyve de harcanmamalıdır. Buna ek olarak içki, suni tatlandırıcılı gıdalar, baklagiller, orman meyveleri, brokoli, lahana, karnabahar, bezelye, kahve, darı, dondurma, yeşil yapraklı sebzeler, süt, nohut, biber, kuru meyveler ve çay harcanmamalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1