Cinsel Kimlik Nedir ?

Cinsel Kimlik insanda biolojik ,fiziksel Ve duygusal birleşimlerden oluşur.

Cinsel kimlik , cinselliğin biyolojik yönüdür, yani kromozomlar, hormonal yapı, dış ve iç cinsel organlar ve göğüsler, vücut kullanılması gibi ikincil cinsel özellikleridir.Kişinin cinselliği, cinsel kimliğinin, cinsiyet kimliğinin ve cinsiyet rolünün birbiriyle etkileşiminden oluşur.
Cinsiyet kimliği ise kişinin kendini kadın ya da erkek hissedişidir, kendi cinsiyetini nasıl algıladığıdır, yani davranışlarının kadınlık ya da erkeklikle ilgili ruhsal yönleridir. Çocuk 3 yaşına geldiğinde kız ya da erkek olduğuyla ilgili neredeyse kesin bir yargıya sahiptir. Kuşkusuz sağlıklı bir cinsiyet kimliği gelişimi için sonraki yıllar da önemlidir ama temel cinsiyet bilgisi 2-3 yaşlarında tamamlanır ve değişmez.

Cinsiyet kimliğinin sağlıklı gelişimi ; ana – baba tutumlarına, aile içinde kişiye biçilen cinsiyet rolüne, yetiştirilme koşullarına, toplumsal çevrenin özelliklerine, bebeğin dış cinsel organlarına ve anne karnındayken aldığı genetik hormonal etkilere bağlıdır.
Genel olarak kadınlar kadın olarak hissetme ve davranma, erkekler de erkek olarak hissetme ve davranma eğilimindedirler.

Ancak kişinin cinsiyeti, cinsel kimliği ve cinsiyet kimliği arasında uyuşmamalar, hatta karşıtlıklar olabilir. Örneğin kişi kendini cinsel biyolojik yapısıyla uyumlu olarak hisseder, yani kadın cinsel yapısında ve kimliğindedir ve kadın gibi hissetmektedir, ama yine da karşı cinsin giyim ve davranışlarını benimseyebilir. Veya tam tersi olur; kendisini, karşı cinsin cinsiyet kimliğinde hisseder, ama kendi cinsinin cinsiyet karakteristiklerini taşır ve ona uygun davranır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1