BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ

Çalışma Alanları:

Bilgisayar Mühendislerinin büyük bir kısmı yönetim, eğitim, endüstri, ticaret ve hizmet alanlarında calışmalar yürüten kamu kurumlarında (TEİAŞ, EÜAŞ, TETAŞ, BEDAŞ, EIE, TRT, Türk Telekom gibi) ve özel (Aselsan, TAİ, Havelsan, Siemens ve Netaş, Alcatel, Turkcell, Vodafone, Aria gibi) kurum kuruluş ve bankalarda, iş bulabildikleri gibi bu kurum ve kuruluşlarla müteahhitlik, danışmanlık hizmeti veren şirketlerde de çalışabilirler. Bilgi ve becerilerini kullanarak Serbest Mühendislik yapabildikleri gibi müşavirlik büroları açarak, yurtiçi ve yurtdışı projelendirme, taahhüt ve müşavirlik hizmetleri verebilirler. Bunların yanısıra bilgisayar donanım ve yazılımı üreten ve pazarlayan firmalarda çalışma olanakları vardır. Ülkemizin iyi yetişmiş Bilgisayar mühendislerine gereksinimi vardır.

Bilgisayar Mühendisliği programını bitirenlerden öğretmenlik (pedogojik formasyon) eğitimi de almış olanları, isterlerse meslek liselerinde bilgisayar alanı ile ilgili derslere öğretmen olarak da çalışabilir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler:

Bilgisayar mühendisliği programını bitirenler „Bilgisayar Mühendisi“ ünvanı ve lisans (Bachelor of Science-Bsc.) derecesinde diploma almaya hak kazanırlar.

Bilgisayar Mühendisleri çeşitli yönetim, endüstri ve hizmet alanlarında sistem çözümleyici ve uygulama programcısı, bilgisayar donanım ve yazılımı üreten, pazarlayan firmalarda ve genellikle bilgiişlem merkezlerinde sistem programcısı, sistem işletmeni/yönetmen, yönetim bilişim sistemleri alanlarında, veri tabanı yönetmeni, bilgisayar destekli endüstriyel sistemlerinin tasarımında ve gerçekleştirilmesinde araştırma-geliştirme bölümlerinde görev alabilirler. Bu görevlerden ülkemizde en yaygın olanları programcılık, sistem çözümleyicilik, yazılım geliştirme görevleridir.

Programın Amacı:

Bilgisayar mühendisliği programı, bilgisayar sistemlerinin yapısı, tasarımı, geliştililmesi ve işletilmesi ile bilgisayarın işletilmesi için gerekli olan yazılım ve kullanımı konularında ve bu tür ürünler geliştirebilmek için sağlam alt yapı bilgisine sahip bireyler yetiştirmek.

Matematik, temel bilimler ve temel mühendislik konularında güçlü bir altyapıya sahip ve bunu kendi mühendislik alanındakullanabilen, alanında mühendislik problemlerini saptayabilen ve tanımlayabilen, analitik düşünerek çözüm bilabilen, yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek alanındaki gelişmeleri izleyebilen, mühendislik uygulamaları için gerekli teknikleri, donanım ve modem iletişim araçlarını etkin şekilde kullanabilen bireysel sorumluluk alabilen ve takım çalışmasına yatkın mesleki ve etik sorumluluk taşıyan mühendisleri yetiştirmektir.

Gereken Nitelikler:

Bilgisayar mühendisliği programına girmek isteyenlerin normalin üstünde akademik yeteneğe, üstün bir sayısal düşünme gücüne ve sağlam bir mantığa sahip, dikkatli, sabırlı ve yaratıcı kişiler olmaları gerekir.



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1