Açlık Kan şekeri Ölçümü

Açlık kan şekeri, 8 saat süresince bireyin yemek yemeden sadece su içip yaptırdığı kan şekeri testine denmektedir. Genellikle gece uykusu alındıktan sonra baktırılan bu testte kandaki glikoz ölçüsüne bakılmaktadır.

Aç kalınan zamanda bedende glukagon üretilir ve bu bedendeki plazma glikozu artırır. Şayet bir şahıs diyabet yaşamıyosa bedenleri çoğalan glikoz seviyesini dengelemek için insülin üretir. Ancak diyabetli şahıslar Tip 1 diyabetlilerse kan şekerini dengeleyecek kadar insülin üretmezler veya Tip 2 diyabetlilerse bedenleri üretilen insülinin gerektiği kadar kullanamaz.

Netice olarak kandaki glikoz seviyesi test edildiğinde diyabetli şahıslarda diyabeti olmayan bireylere göre oldukça yüksek ölçüde kan şekeri seviyesi görülür. Bu da testin neticesinde basitlikle ortaya çıkar.

Açlık kan şekeri 130 mg/dL’nin üzerinde görüldüğünde bu şahısta diyabet olduğu kanısına varılır.

Şayet bireyin kan şekeri iki farklı testte de 100 – 125 mg/dL arasında ise bu, bireyin diyabet hoşgörüsünün düşük olduğu anlamına kazanç.

Açlık kan şekeri Değerleri;

Açlık Kan şekeri Ölçümü

Diyabet meseleyi yaşamayan sıhhatli fertlerde 70–99 mg/dl 3.9–5.5 mmol/L arasında,
Diyabetli şahıslarda ise 80–130 mg/dl 4.4–7.2 mmol/L arasında görülür.
Kimler kan şekeri testi yaptırmalıdır?
Özellikle de ailenizde bir diyabet hastası varsa, gebeliğinde diyabet yaşamış olan birisi varsa veya yüksek kolestrol ya da tansiyon gibi rahatsızlıklar geçirmişseniz, kalp rahatsızlığınız varsa kan şekerinizi ölçtürmekte fayda vardır.

Diyabet meseleyi yaşayan bireylerdeki gibi ağız kuruluğu, asaplılık hali, kilo kaybı, bitkinlik ve eşi şikayetler yaşadığınızda da kan şekeri testi yaptırmanızda fayda vardır.

Açlık kan şekerini ölçtürmeden evvel sigara ve içki kullanımı, stres, duygusal metamorfozlar ve değişik bazı hastalıklar bu vaziyeti etkileyebilmektedir bu nedenle iki farklı zamanda test yapmak veya tokluk kan şekerine de bakılması vaziyeti sarihliğe kavuşturabilir.

Açlık kan şekeri düşüklüğü nedir? Bulguları nelerdir?

Açlık kan şekerinin 70 mg/dL’nin altına düşmesi hipoglisemi, başka bir deyişle şeker düşüklüğü olarak adlandırılır. Terleme, iştahsızlık, baş veya karın sızısı, görmenin flulaşması veya halsizlik gibi bulguları olabilmektedir. Fazla derecede kan şekerinin düşmesi şok veya şuur kaybına bile sebebiyet veren gidişatlardandır.

Diyabet rahatsızlığı olmayan kimsenin kan şekeri 50 mg/dL’nin altına düşmez zira beden uyarılarak insülin salgısı durur ve hormonlarımız kan şekerini yükseltmek için harekete geçer. Bu surattan da şahıs açlık sezer.

Açlık kan şekeri yüksekliği nedir? Bulguları nelerdir?

Açlık kan şekerinin 120 mg/dL’den fazla ölçüde olması hiperglisemi, başka bir deyişle kan şekeri yüksekliği anlamına gelmektedir. Hipergliseminin bulguları ağız kuruluğu, çok su içmek, bitkinlik, yaraların geç iyileşme göstermesi, kilo kaybı gibi bulgular gösterebilmektedir. Zira diyabetli bir bireyin kan şekeri 180 mg/dL’den yukarıya çıktığında idrara şeker karışır bu vaziyet de şahısta tuz ve su kaybına neden olur. Böylece şahıs fazla susama ve ağız kuruluğu sezebilir.

Diyabet rahatsızlığı veya bir metabolizma problemi olmayan kimsenin açlık kan şekeri 100 mg/dL’nin üzerine çıkmaz.

Kan şekeri düşüklüğü veya yüksekliğinin rehabilitasyonu nasıl olmalıdır?
Kan şekerinin düşüklüğüne veya yüksekliğine dair en uygun tıbbi rehabilitasyonu size hekiminiz önerecektir. Ancak yaşamınızda bazı minik metamorfozlar ve tertip etmeler yaparak kan şekerinin balanssızlık göstermesinden sakınabilirsiniz.

Şayet diyabet hastalığınız varsa;

Kumpaslı bir beslenme periyodu oluşturup her gün aynı saatlerde yemek yemelisiniz.
Ara öğünlerinizi kaçırmamalısınız.
Sık sık ve az öğünler halinde beslenmelisiniz.
Düşük karbonhidrat perhizi uygulamalısınız.
Diyabetli şahısların veya değişik kronik rahatsızlığı olan şahısların aniden ilaçlarında doz başkalaşımı yapmaması gerekmektedir. Kesinlikle hekim ile görüşülmelidir.
Şekerinizi etkileyen ilaçları kumpaslı biçimde kullanıp, ardından kumpaslı ve sıhhatli yemekler yenmelidir.
İlaçların veya gıdaların kan şekerine olan tesirini görebilmek için sık sık kan şekeri ölçülmelidir.
Uzun vakitlerce dışarıda bulunacaksanız yanınıza perhizinize uygun besinleri de almalısınız.

Şayet diyabet hastası değilseniz;

Sıhhatli yiyecekler harcayarak fazla karbonhidratlı besinlerden uzak durmanız gerekebilir.
Şayet düşük kan şekerini davacıysanız öğünlerinizin arasını sık tutarak kan şekerinizin fazla düşmesini yasaklayabilirsiniz.
Yürüyüş gibi hafif biçimlerde spor yaparak hayatınızı sıhhatli yaşamaya itina göstermelisiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1